Secretariat: +40 356 179 440
Administrație: +40 356 178 802

Sfinții Trei Ierarhi -cinstiți de elevii teologi timișoreni

Cu prilejul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, elevii de la clasele de teologie din cadrul Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara au participat vineri, 26 ianuarie 2024, la o suită de activități cultural-educaționale, coordonate de diaconul prof. dr. Răzvan Emanuel Fibișan.

Seria manifestărilor, dedicate acestor trei ierarhi, luminători ai creștinătății, a debutat cu o masă rotundă, în cadrul căreia părintele profesor a susținut un exordiu despre importanta lor contribuție la dezvoltarea hermeneuticii creștine și la formularea/exprimarea adevărului divin etern, revelat, confirmat de Tradiția Apostolică și receptat în mărturisirea, cultul și disciplina Bisericii lui Hristos. La rândul lor, elevii au vorbit despre personalitatea și lucrarea pastorală a acestor mari apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.

Seria evenimentelor a fost intercalată cu un alt eveniment supletiv, și anume: Cercul de lectură patristică „Sfinții Părinți, stâlpii Ortodoxiei și învățătorii lumii”, în cadrul căruia au fost lecturate fragmente referențiale din operele acestor reprezentanți de seamă ai epocii patristice.

Activitatea a avut următoarele scopuri:

  • de a promova și încuraja lectura în rândul tinerilor, știind că lectura este un mijloc de comunicare a valorilor culturii universale;
  • de a cunoaște cele mai semnificative titluri ale tezaurului literaturii patristice;
  • de a stimula gustul pentru lectura patristică filocalică, de zidire sufletească, precum și de a îmbogăți viața morală a tinerilor, știut fiind faptul că, Sfinții Părinți ai Bisericii, ca mari păstori de suflete, au fost îndrumători duhovnicești pentru generațiile succesive de creștini;
  • de a crește interesul și de a dezvolta capacitatea pentru reflecția teologică.
Comments are closed.